Borsmenta: “Szép az élet itt a Kövesföld-dűlőben, ég és föld között”

Borsmenta cikke.

„Ipacs Szabó István 2008-ban tévedt először a Tenkes-hegy Siklós-Máriagyűd felőli oldalára, és azonnal bele is szeretett a tájba. Fenn az ég kékje, alant az ültetvények zöldje, s a kettő között áll a kicsi pince, ahol a borok készülnek. „Ég és föld között”…

„A Vylyannál séf vagyok, itt pedig szakács” – világítja meg egy gasztronómiából vett párhuzammal Ipacs Szabó István, hogy miként is gazdálkodik saját kéthektáros birtokán. A Vylyan pincészet főborásza 2008-ban tévedt először a Tenkes-hegy Siklós-Máriagyűd felőli oldalára, és azonnal bele is szeretett a tájba. Nem sokat teketóriázott, vett egy kis területet a Kövesföld-dűlőben, pályázott, telepített, pincét épített, és 2015-ben már meg is jelent az első bora a piacon. István szinte minden szabadidejét a kis birtokon tölti; reggel, munkába indulás előtt és este, munka után is mindig akad ott tennivaló. „Néha itt vagyok egész nap. Az a legjobb, mert este mindig látszik, hogy volt értelme felkelni” – mondja, és szeretettel néz végig a tőkéken.

Boraim

Boraim

nászút helyett

Cabernet franc-alapú házasítás. Sűrű szövésű, nagytestű, izgalmas vörösbor. Érett, tömör gyümölcsösség, mellette finom hordó, fűszerek és dohány. Mindez frissítő savakkal, bársonyos tanninokkal, szép lecsengéssel. Hagyjuk kinyílni, dekantáljuk, kóstoljuk nagy pohárból.

fehér franc

Pincém fehérborában a cabernet franc ritka arca néz velem szembe. A belső lényeget kerestem a felszín alatt. A kísérletezés szabadságát követve kíváncsi voltam, mit ad a szőlő héjába zárt lédús hús. A válasz ebben a borban tárul fel.

inni jó

Édesapám borát, gyermekkorom első, meghatározó borélményét idézem vissza ezzel a borral. Öreg, szórt telepítés vegyes szőlőfajtái egybe szüretelve, egyszerűen, az ősi hagyomány szerint elkészítve. A végső arcát a cabernet franc adja. Kisebbik fiam, Vencel ezt kóstolva megjegyezte, hogy jó inni, majd a nagyobbik Vince elmerengve válaszolta “Inni jó!”

kapcsolat

kapcsolat

Örömmel veszem, ha megkeres kérdéseivel, vagy érdeklődik boraim iránt.
Vegye fel velem a kapcsolatot, és mihamarabb válaszolok.