Az ihatóbb Magyarországért: “Léleksimogató táj, kényeztető borok, a macskámat pedig elneveztem Francnak”

Az ihatóbb Magyarországért cikke:

„Ipacs Szabó István a sors hirtelen meglepetése és saját nyitottsága révén jutott hozzá az 1,5 hektáros Tenkes-hegy Kövesföld-dűlőjében található kis földhöz. A termelési gondolatok ekkor már megfogalmazódtak: a tökélyre törekvő villányi cabernet franc megtestesítése. Hamarosan benépesült a terület szőlővel és megépült a bor bölcsője, a pince.

A Vylyan Pincészet főborásza saját örömére, valamint ízlésére igazítottan műveli a még egykezesen kordában tartható méretű ültetvényt. Számára e saját kis terület művelése, gondozása jelenti a kikapcsolódást és önmegvalósítást. A fajták tekintetében csak a cabernet francra koncentrál, habár, mint ahogy titokzatosan, két mondat között megemlítette, található egy másik fajta is a repertoárban, de ezt csak akkor bocsátja a nagyérdemű elé, amikor a szőlő hajtásai elérik a 15 centiméteres hosszt. Nos, a franc-okat kóstolva és a tájat kémlelve nem kétség, hogy elültette azt a bizonyos bogarat a fülünkbe.

A birtok egyébként több szegmensből tevődik össze, a bázist jelentő épület otthonául szolgál a feldolgozáshoz szükséges eszközöknek, az erjesztő tartályoknak, a fahordóknak, egy kézi automata palackozónak, valamint a fontosabb analitikai paraméterek kimérésére szakosodott apparátusoknak. Az épület mellett leanderek övezte hangulatos terasz várja a kóstolni vágyókat, a tökéletesen strukturált franc-ok mellé pedig felbecsülhetetlen panorámával kecsegtet. A kilátás legközelebbi pontján, azaz a főépület alatt közvetlenül a pincekoncepció középpontjába helyezett, egészséges, nagyrészt cabernet franc ültetvény terül el 1,2 hektáron.

Boraim

Boraim

nászút helyett

Cabernet franc-alapú házasítás. Sűrű szövésű, nagytestű, izgalmas vörösbor. Érett, tömör gyümölcsösség, mellette finom hordó, fűszerek és dohány. Mindez frissítő savakkal, bársonyos tanninokkal, szép lecsengéssel. Hagyjuk kinyílni, dekantáljuk, kóstoljuk nagy pohárból.

fehér franc

Pincém fehérborában a cabernet franc ritka arca néz velem szembe. A belső lényeget kerestem a felszín alatt. A kísérletezés szabadságát követve kíváncsi voltam, mit ad a szőlő héjába zárt lédús hús. A válasz ebben a borban tárul fel.

inni jó

Édesapám borát, gyermekkorom első, meghatározó borélményét idézem vissza ezzel a borral. Öreg, szórt telepítés vegyes szőlőfajtái egybe szüretelve, egyszerűen, az ősi hagyomány szerint elkészítve. A végső arcát a cabernet franc adja. Kisebbik fiam, Vencel ezt kóstolva megjegyezte, hogy jó inni, majd a nagyobbik Vince elmerengve válaszolta “Inni jó!”

kapcsolat

kapcsolat

Örömmel veszem, ha megkeres kérdéseivel, vagy érdeklődik boraim iránt.
Vegye fel velem a kapcsolatot, és mihamarabb válaszolok.